Irány Anglia: Sült babot reggelire! (Baked Beans)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az angol konyhát! Valóban megosztó, hiszen kevésbé kifinomult, mint a francia, vagy kevésbé könnyű, mint a japán, de én a magam részéről megmagyarázhatatlanul vonzódom hozzá. 🙂

Ott-tartózkodásom alatt még a sült babot (“Baked Beans”) is sikerült megkedvelnem, ami nem csak a szombat délelőtti piacozás után egy szép kis helyen elfogyasztott angol reggeli részeként került a tányérra, hanem nemes egyszerűséggel leemeltünk egy konzervet a polcról, a tartalmát felmelegítettük, és vajas pirítóssal jóízűen elfogyasztottuk.

Azóta persze sok minden változott az ízlésemben / konyhai repertoáromban :), így most magam próbáltam elővarázsolni a sült bab jellegzetes ízét.

A családban nagy sikert aratott, ha van kedvetek, próbáljátok ki! Nyáron, friss paradicsomból még finomabb lesz.

Az ötlet a Zöldséget minden napra! c. szakácskönyvből származik.

Baked_Beans2

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 200 g főtt gyöngybab (kb. 100 g-t egy éjszakára beáztattam, majd sós-borsos-babérleveles vízben puhára főztem)
  • 140 g (egy nagyobb konzerv) jó minőségű paradicsompüré (nekem ez volt éppen itthon, de kiváló hozzá a konzerv hámozott / felezett paradicsom, illetve nyáron a friss paradicsom is)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1/2 kk. chili pehely
  • szárított oregánó ízlás szerint (elhagyható)

Az olívaolajat felmelegítettem. Puhára pároltam a vöröshagymát, majd amikor megpuhult, hozzáadtam a fokhagymát és 1-2 perc alatt a fokhagymát is megpároltam.

Hozzáadtam a korábban előre megfőzött gyöngybabot és a paradicsompürét. Sóztam, borsoztam. Pirospaprikával, chili pehellyel és oregánóval fűszereztem, és annyi vizet adtam hozzá, hogy kellemesen laza legyen a szósz.

Hagytam, hogy kis lángon alaposan összeérjenek az ízek, majd teljes kiőrlésű magvas pirítóssal tálaltam. Most a vajat elhagytuk, de aki fogyaszt tejterméket / vajat, nyugodtan megkenheti vele a kenyerét, úgy lesz teljes az ízvilág. 🙂

3 nagy vagy 4 kisebb adag lesz belőle

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s