Mazsolás kalács (tejmentes, tojásmentes, cukormentes)

A kakaós csiga újra felfedezése óta foglalkoztatott a KALÁCS gondolata. Igen, csupa nagybetűvel! 🙂 Puha, foszlós kalácsra vágytam, amit azonban én is szívesen fogyasztok.

És sikerült! Életem első foszlós kalácsa! 🙂

Akkor nektek miért ne sikerülne? 🙂

Kalacs

  • 400 ml rizstej
  • 1 tk. nádcukor
  • 30 g friss élesztő
  • 250 g fehér tönkölyliszt
  • 200 g tk. tönkölyliszt
  • 3 maréknyi bio mazsola
  • csipetnyi só
  • 1 tk. stevia
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj

A rizstejet a cukorral meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. (A cukor az élesztőnek jut, nem nekünk. ;)) Hagytam felfutni (néhány perc alatt).

Eközben elkevertem a liszteket, a mazsolát, a csipetnyi sót és a steviát.

Amikor az élesztő felfutott, a lisztes keverékhez adtam, végül az olívaolaj hozzáadásával dagasztottam, amíg lány kalácstésztát kaptam.

Meleg helyen kb. 45 percig kelesztettem, majd sütőpapírral bélelt kenyérformában kelesztettem még 15 percig.

Előmelegített sütőben, közepes lánygon, kb. 50 perc alatt sütöttem készre (tűppróba!).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s