Vendégposzt: Kakaós csiga (tejmentes, tojásmentes)

Karácsonykor már beszámoltam nektek a tej-és tojásmentes bejgliről, amit Anyóspajtás készített; ez a kakaós csiga hasonló tésztából készül, reggelire kiváló finomság.

Kakaos_csiga2

 

  • 30 g friss élesztő
  • 100 ml + 250 ml zabtej
  • 30 g + 120 g nádcukor (vagy ízlés szerint)
  • 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • csipetnyi tengeri só
  • 1 + 1 + 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. cukormentes, zsírszegény holland kakaópor

Az élesztőt 100 ml zabtejben a cukorral felfuttatjuk.

A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Csipetnyi sót, majd 1 ek. extra szűz olívaolajat adunk hozzá és a tésztát alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelni hagyjuk.

Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk. 2 – 2 téglalapot formálunk, ezeket 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. Mindkét téglalapot megkenjük extra szűz olívaolajjal, majd megszórjuk 60 – 60 g nádcukorral és 1 – 1 ek. kakaóporral. Ha édesebben szeretjük a tésztát, több nádcukrot is használhatunk.

A téglalapokat feltekerjük, 1,5 cm vastagon felszeleteljük, és a csigákat előmelegített sütőben, extra szűz olívaolajjal kikent, kilisztezett tepsiben készre sütjük.

Kb. 30 – 40 csiga lesz ebből a mennyiségből

Advertisements

3 thoughts on “Vendégposzt: Kakaós csiga (tejmentes, tojásmentes)

  1. Kedves Judit,nem gondolod,hogy a nad cukrot.cukrot egeszsegesebb edesitokre csereljed?pl eritrit,nyirfa,kokuszviragcukorra?koszonettel Aniko

    • Kedves Anikó! Köszönöm az érdeklődő kérdésed. 🙂
      Meglátásom szerint (és ez a saját véleményemet tükrözi), az egészséges édesítés nagyon sokszor előkerül különféle fórumokon, interneten, s mivel egyikőnknek sincsen lehetősége arra, hogy teszteljünk minden lehetséges opciót (pl. cukor vs. cukoralkoholok vs. egyéb édesítőszerek), így gyakran arra hagyatkozunk, amit a(z éppen aktuális) tudomány (netán marketing), vagy éppen egy általunk preferált táplálkozási irányzat diktál. Ami nem baj, hiszen nem vagyunk egyformák, kire így hatnak bizonyos ételek, kire úgy. Néhány receptemben te is felfedezheted a sokak által kedvelt (még diétázó korszakomból a konyhaszekrényben ragadt) DW 4:1 (eritrit + stevia) vagy DW Édes édesítőszert, amit olykor-olykor használok, de időközben változtattam a szemléletemen, és teljes mértékben tudok azonosulni egyik kedvenc blggerem, Kris Carr gondolatával, mely szerint “amit laborban állítottak elő, annak a lebontásához is labor kell, a szervezetünk a természetes dolgokat tudja jól kezelni”.
      Éppen ez okból vezetem ki az étkezésemből a (manapság egészségesnek / természetesnek mondott) édesítőszereket is, és használok nádcukrot, mézet, juharszirupot, agavé szirupot, steviát – mértékkel.
      Nálam ebben van a kulcs, hiszen pl. egy-egy fenti csiga is 5 (vagy ennél kevesebb) gramm nádcukrot tartalmaz, és ha az ember 2, netán 3 darabot megeszik, még mindig elenyésző mennyiséget vitt be a szervezetébe.
      Tudatosan csökkentem az édesítést a konyhámban, és jelenlegi nézőpontom szerint ez pl. még kezelhető mennyiség, és a magam által megfogalmazott egészséges, tiszta étkezésbe nekem belefér.
      Nyilván nem tudom laboratóriumi körülmények között letesztelni, hogyan hat a szervezetemre, viszont azt sem szabad elfeledni, hogy minden szervezet más, ezért arra bátorítalak, ha tetszett a recept, készítsd el bátran eritrittel, kókuszcukorral, hiszen én nem kész dolgokat, csupán ötletet szeretnék adni. 🙂
      További szép napot, és kellemes főzőcskézést kívánok neked!

  2. Pingback: Mazsolás kalács (tejmentes, tojásmentes, cukormentes) |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s