Laskagomba főzelék

A gombát nagyon sok formában fogyasztjuk, levesként, paprikásként, fasírtként, reggelire, vagy akár csak egyszerűen megsütve, azonban ritkán hallunk gombafőzelékről.

Az emlékeimben azonban felmerült, hogy gyerekként, Mátrakeresztesen, ahol minden évben eltöltünk néhány napot, a szomszéd nézni gombászni hívott, majd főzeléket készített a begyűjtött kincsekből.

Most azt az ízt szerettem reprodukálni, jelentem, sikerrel. 🙂 Ráadásul glutén- és tejmentesre sikeredett.

Bioboltból származó fasírtporból készült apró vöröslencse fasírtokat fogyasztottunk hozzá. (A fasírt nem gluténmentes!!!)

Laskagomba_fozelek2

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 csapott tk. pirospaprika
  • 300 g laskagomba, keményebb végétől megszabadítva, falatnyi darabokra vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 tk. majoránna
  • 2 babérlevél
  • 2 csapott tk. étkezési keményítő
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • 200 ml rizstejszín

Az olívaolajon üvegesre pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, amit puhára pároltam. Az edényt lehúztam a tűzhelyről, megszórtam pirospaprikával, gyorsan elkevertem, majd felöntöttem kevés vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg.

Ekkor hozzáadtam a gombát. Sóztam, borsoztam, majoránnával és babérlevéllel fűszereztem. Fedő alatt párolta puhára (nagyon rövid idő alatt megpuhul). Ha szükségesnek érezzük, pótoljuk a vizet, de nem kell “bő lére ereszteni” :).

Mire a gomba megpuhult, a keményítőt kevés vízzel kikevertem, ezzel sűrítettem a főzeléket. Végül az előre elkevert citromos rizstejszínnel behabartam, még egyszer összeforraltam és tálaltam.

2 adag lesz belőle

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s