Sült pereszke fokhagymás olívaolajjal

A debreceni Nagypiac emeletén járva semmiképpen ne hagyjátok ki a gombás pultot, ahol amellett, hogy mindig friss a gomba, jóféle tippekhez, trükkökhöz, fogásokhoz és történetekhez is hozzájuthattok… A receptben szereplő lila tönkű pereszke lelőhelye is ott volt. 🙂

Sult_pereszke

  • extra szűz olívaolaj
  • 8 nagyobb lila tönkű pereszke (csak a gomba feje, a tönkje felhasználható fokhagymás-gombás pirítóshoz)
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma

A tálaláshoz:

Egy nagyobb tepsit sütőpapírral borítottam, vékonyan olajoztam, majd kb. 10 perc alatt megsütöttem a csak borssal fűszerezett gombafejek mindkét oldalát. Ha szükséges, tálaláskor sózhatjuk, egyébként túlságosan sok vizet enged a gomba.

Eközben 50 ml extra szűz olívaolajat felmelegítettem egy teflon edényben, majd megpirítottam benne a zúzott fokhagymagerezdeket. Enyhén sóztam, borsoztam.

Amikor a gombafejek elkészültek, bébispenót ágyon tálaltam őket, meglocsolva a fokhagymás olívaolajjal, Párolt rizs és a mostanában nagy kedvencünkké vált tahinis saláta is járt hozzá.

3-4 adag lesz belőle

Advertisements

One thought on “Sült pereszke fokhagymás olívaolajjal

  1. Pingback: Laskagomba főzelék |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s