Házi hot-dog (glutén-, tej-, tojás- és húsmentes változat)

Tegnap hirtelen nagyon megkívántam a hot-dogot. A legjobb dolgok általában az ilyen hirtelen felindulásból elkövetett kísérletek után születnek 🙂 . A hamburgert korábban már sikerült húsmentesíteni, a bab-zab burger azóta is nagy kedvencünk, azonban a hot-doggal eddig nem kísérleteztem. Rémlett ugyan, hogy Halmai Rékánál már találkoztam a ch csökkentett verzióval, amit teljes kiőrlésű tönkölyliszttel gondoltam reprodukálni. A biobolt polcáról azonban liszt helyett teljes kiőrlésű tönköly búzadarát emeltem le. Innen szép nyerni :). Mivel éppen első gluténmentes kenyér kísérletem közepén álltam (recepttel hamarosan érkezem), gondoltam, kipróbálom gluténmentes lisztekkel. Teljes a siker!!! 🙂 Természetesen aki fogyaszt húst, jó minőségű “normál” virslivel is készítheti, szójavirsli helyett.

Mindenmentes_hot_dog

  • 150 g barna rizsliszt
  • 75 g hajdinaliszt
  • 75 g kölesliszt
  • 2 csapott ek. útifű maghéj
  • 1 cs. porélesztő
  • 1 kk. só
  • 150 ( – 200) ml langyos light szójatej (vagy egyéb növényi tej / zsírszegény tej)
  • 75 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 kk. méz
  • 4 tk. mustár
  • 4 szójavirsli
  • lenmag
  • rukkola saláta és lenmagolajos cékla-répa saláta a tálaláshoz

Alaposan elkevertem a száraz hozzávalókat: a rizslisztet, a hajdinalisztet, a köleslisztet, az útifű maghéjat, a porélesztőt és a sót.

A szójatejet meglangyosítottam, majd elkevertem az olívaolajjal és a mézzel. (Először 150 ml-t adjunk hozzá, és igény szerint növeljük a folyadék mennyiségét! Mivel az eredeti receptben tojás is szerepel, amit én szerettem volna elhagyni, kísérletezni kell a megfelelő állag eléréséhez, én is adagokban adtam hozzá még valamennyi folyadékot!)

A száraz hozzávalók közepébe kis mélyedést készítettem, ide került a langyos folyadék. A tésztát alaposan elkevertem, majd összegyúrtam. Lágy, de rugalmas tészta lesz a végeredmény. A tésztát 60 percig langyos helyen pihentettem. Mivel kísérleti tészta volt :), néha ránéztem, hogy megfelelő-e az állaga.

60 perc múlva 4 részre osztottam a tésztát, olívaolajos kézzel kb. 1/2 cm (de inkább vékonyabb) vastag kört formáltam belőle, ezeket 1 tk. mustárral megkentem, végül a virsliket betekertem. A szilikonos sütőpapírt is vékonyan megkentem olívaolajjal, a hot-dogok tetejét pedig vízzel. Végül lenmaggal szórtam meg és közepesen meleg sütőben sütöttem barnára.

Salátával tálaltam.

Fantasztikusan finom lett a végeredmény, már most gondolkodom a következő felvonáson :).

4 adag lesz belőle

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s