Rizstej házilag, barna rizsből

Szeretek rizstejet használni, mind a reggeli kávéba, mind a főzéshez, de a boltokban elég horror áron kapható. Így Mindenmentes Nóri házi rizstej receptjéhez fordultam, és persze nem kellett csalódnom, nagyon jó alternatíva lett a házi rizstej barna rizsből a tehéntej helyett. Rögtön dupla adaggal indítottam a projektet. 🙂

Rizstej

  • 100 g barna rizs
  • csipetnyi só
  • 2 l víz
  • kevés méz / egyéb édesítőszer ízlés szerint

A rizst egy éjszakára a hűtőszekrénybe téve vízbe áztattam. Nóri tanácsa szerint erre azért van szükség, hogy a tápanyagok jobb hasznosulása érdekében “eltávozzanak” a szemekből az emésztésüket meggátló anyagokat.

Másnap leszűrtem a rizst, majd csipetnyi sóval együtt fél liter vízben puhára főztem. Amikor megpuhult, hagytam kihűlni, majd bormixerrel turmixoltam (de turmixgéppel lett volna az igazi.)

Egy liternyi rizstejet kis szűrő segítségével kancsóba mértem, majd felhasználásig a hűtőszekrényben tároltam. A másik felét, a sűrű maradékot ételek sűrítésére használtam, pl. sóskamártás és (a tejet lecserélve) gyümölcsleves készült vele.

2 liternyi rizstej lett belőle – igazán egészséges és nem mellesleg pénztárcabarát megoldás

Köszönet az ötletért Mindenmentes Nórinak!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s