Klasszikus szódás kenyér

A tegnapi, szénhidrátokkal kapcsolatos írás kapcsán bemutatom Nektek az én egyik kedvenc, egészséges, házilag is könnyen elkészíthető rozskenyér receptemet. Kedvenc szakácskönyvemből, a River Cottage minden napra című, számomra alapműből származik 🙂 .

Ir_szodas_kenyer

  • 500 g bio, teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. tengeri só
  • 400 ml jó minőségű natúr joghurt (vagy író, ha hozzájutunk)
  • kevés tej

A lisztet és a szódabikarbónát egy nagy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót. A közepébe mélyedést formáztam, ebbe öntöttem a natúr joghurtot. Az egészet elkevertem, kis tejjel lazítottam (kanalanként hozzáadva).  Addig gyúrtam, amíg a leírásnak megfelelően puha tésztát kaptam. Gömb alakúra formáltam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, kereszt alakban a tészta 2/3 részéig bevágtam, majd liszttel meghintettem. Ezután gyorsan előmelegített sütőbe tettem, hogy a szódabikarbóna még hasson. 45 perc alatt készült el. Rácson hűtöttem ki.

Egyszerű, minőségi hozzávalókból, tényleg fantasztikus és nem mellesleg, egészséges a végeredmény (arról nem is beszélve, hogy tudjuk, mi kerül bele)! Mindenkinek ajánlom kipróbálásra!

Update: Elkészítettem 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt és 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt keverékéből is, úgy is nagyon finom lett! A megmaradt kis darab pedig zsemlemorzsává alakult át 🙂 .

Advertisements

3 thoughts on “Klasszikus szódás kenyér

  1. Pingback: Magvas kenyér (és az első lecsó ebben az évben :) ) |

  2. Pingback: Házi rozsos ciabatta paradicsommal és olívaolajjal |

  3. Pingback: Mindenmentes Nóri teljes kiőrlésű kenyere |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s