Alapanyagok 3 – Rizsek, tésztafélék, burgonya

A szénhidrátokat igyekszem kora délutánig beiktatni, ami azt is jelenti, hogy az ebédhez mindig fogyasztok valamilyen egészséges szénhidrátot. Ezáltal feltöltöm a ch-raktárakat és sokkal kisebb eséllyel tör rám estefelé az éhség.

Mivel igyekszem minél változatosabban főzni, új alapanyagokat beiktatni, viszonylag sok alternatívát próbáltam ki a fehér rizs, illetve a fehér lisztből készült tészta helyettesítésére:

  • Basmati rizs (az egyik legjobb értékekkel rendelkező, hosszú szemű rizs, egyik kedvencem)
  • Jázmin rizs (hasonló a basmati rizshez, az értékei miatt inkább előbbit használom, de amikor ezt találom a boltban, szívesen használom)
  • Barna rizs
  • Indián rizs / vadrizs
  • Teljes kiőrlésű kuszkusz
  • Bulgur
  • Hajdina
  • Teljes kiőrlésű tönkölytészta
  • Durum tészta

A tésztákból szárazon mérve 50 g-ot fogyasztok egy étkezésre, így bőven belefér a napi étkezésekbe. Rizsből, egyéb rizshelyettesítőkből kb. 2-3 evőkanállal fogyasztok étkezésenként

Sok életmódváltó/fogyókúrázó tekint ellenségként a burgonyára. Számomra viszont a burgonya nem tartozott és tartozik a tiltott kategóriába, hetente egyszer fogyasztva, 2 kisebb darabot héjában megsütve tapasztalatom szerint bátran lehet fogyasztani.  Alternatívaként használható a csicsóka, amit én is gyakran készítek.

A következő bejegyzés az egyéb, általam használt és fogyasztott élelmiszereket fogja bemutatni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s